Borlänge street open



Hej hallå. Kom nyss hem höll jag på att säga men då skulle jag ljuga eftersom att det var iaf två timmar sen ja kom hem nu :) Har varit i borlänge på street open, för er som inte vet vad det är är det en dragrace tävling, och för er som inte vet vad dragrace är så är det en amerikansk biltävling, kan ju lägga upp lite info om vad det är jag är så intresserad av längre ner på bloggen eftersom att jag typ alltid är och kollar på det nu för tiden ;) askul vare iaf, fast det var väldigt farmt, men det gjorde ingenting :) blev kär i tre bilar tror jag men särskilt i en! En corvette med den allra finaste lacken och kurvor du någonsin skulle kunna tänka dig, herregud jag dog om, och om , och om igen! såå snygg, ni får se bilder på skönheten när jag laddat över dom från kameran :) töntfiijah ;)

Nu ska jag åka till ica och handla matgrejer för vi ska grilla ikväll! mums, sen bär det av till j.fors och malin följer nog också med :) mys, här kommer lite info om Dragrace. något ni måste åka på i livet annars har ni missat nåt kanja lova ! :D hade gött allesammans ! Puss

Dragracing är en motorsport där det gäller att från stående start köra 1/4 engelsk mil (402,33 m) eller 1/8 engelsk mil (201,17 m) så fort som möjligt. Sporten härstammar från USA. Första tävlingen i Sverige ägde rum 1968 på Scaninavian Raceway utanför Anderstorp där man använde långa rakan. Domare för denna tävling för både bil och motorcykel var Allan Persson från Hyllinge.

Tävlingssträckan är kort och helt rak och i praktiken handlar tävlingen om att få så hög acceleration på fordonet eller båten som möjligt. Två fordon eller båtar tävlar mot varandra åt gången. Man kvalar in i en så kallad stege på ett sätt som liknar en tennisturnering. Varje gång möts två förare varav en går vidare och den andra åker ur tävlingen. Man tävlar tills det bara finns en kvar - den slutlige segraren. Sträckan (ofta kallad stripp eller strippen hämtat från engelskans dragstrip) är vanligtvis 1/4 engelsk mil (402,3 m) men på en del banor körs även 1/8 engelsk mil (201 m). Även tävlingssträckan 1000fot (304,8 m) förekommer och körs framförallt p.g.a. säkerhetskäl av de allra snabbaste klasserna, då sluthastigheten på en längre sträcka annars skulle blir alltför hög.

Det svenska rekordet för den snabbaste klassen Top Fuel Dragster är 4,800 sek över 1/4 engelsk mil med sluthastigheten 483 km/tim. Aktuella svenska rekord hittar man på SBF - Svenska Bilsportförbundets hemsida.

Det finns tre permanenta banor i Sverige, Mantorp Park i Östergötland, MECA Raceway i Malmö och en i Sundsvall. MECA Raceway drivs av en ideell förening som heter SRIF - Skåne Racers Ideella Förening och banan i Malmö oljehamn är 201 meter lång och där bedrivs verksamhet från maj till september.

Flera flygfält har används för tävlingar, till exempel i Barkaby, Bulltofta, Eskilstuna, Feringe, Landskrona, Mora, Nyköping, Orsa, Piteå, Tullinge, Uppsala, Vårgårda, Säve, och Västerås.

Det finns flera olika klasser i dragracing. Både stora och små får köra. Man får börja köra redan det år man fyller åtta år.



Fiijah          v


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0